Grosser Knollen, harzen, mountainbike, mtb, mtbiharzen.dk

31-3-2017

Sydharzen - det nye sort?

Jeg er ret begejstret for at køre mountainbike i området i den sydlige del af Harzen.
Helt præcis er området som ligger mellem byerne Herzberg, Sieber, Bad Lauterberg og Bad Sachsa, et super skønt MTB-spot.

- og hvorfor mener jeg så det...?

Jo, faktisk gør det lidt ondt at skrive sådan, for det kunne jo så godt lyde som om at de andre kendte områder i Harzen, ikke er gode områder - og det kunne faktisk ikke være mere forkert.

Min begejstring for den sydlige del af Harzen skyldes flere ting:

  1. Der er minimal trafik på sporene, sammenlignet med de mest "turistede hotspots" i den centrale del af Harzen. Det vil sige at du kan køre med et bedre flow på sporene, da du har færre stop / opbremsninger på turene, når der ikke er så mange vandrere at tage hensyn til.
  2. Sporene er lettere, eller mindre teknisk svære, da her er få sektioner med klipper og stenet undergrund. OK - det kan så lyde som om at bliver "for let", men misforstå mig ikke, sporene er super fede med masser af flow, og sving.
  3. Her er meget "almindeligt" skov, som gør turene mere seværdige, da de høje træer gør at du kan kigge længere ind i skoven.
  4. Området er virkelig kuperet med dale og skrappe stigninger, så kan du lide højdemeter og ditto nedkørsler, så bliver du også begejstret.
  5. Her fede hotspots på flere af toppene hvor du kan nyde frokosten, kaffen, den friske bjergluft eller bare den smukke udsigt.


Grosser Knollen
En af mine personlige favorit-hotspots her i området er Grosser Knollen, som ligger mellem byerne Herzberg og Bad Lauterberg. Grosser Knollen ligger i ca. 700 mtr. højde og på toppen finder du et lille og superhyggeligt Gasthaus, hvor du både kan spise, drikke, ordne toiletbesøg mm..

Hvis det skulle være køligt udenfor, har værten oftest tændt op i brændeovnen, så varmen i "hytten" nærmest tager imod dig, når du træder ind ad døren.
Servicen er i top, og mad og drikkevarer er nærmest urimeligt billige, specielt når man tænker på det arbejde som værterne har med at få det hele slæbt herop...

Det er både muligt at sidde indendørs og udenfor, og i weekender og omkring helligdage kan der være godt fyldt op. Grosser Knollen er et herligt hotspot, med en skøn udsigt og masser af dejlig frisk luft.
Er du til kage, vil jeg anbefale dig stedets specialitet, et stykke Käsekuchen. Med dette prægtige stykke kage i maven, og måske en kop kaffe, er du godt tanket op til at styre mountainbiken i bund...

Ved siden af beværtningen ligger udsigtstårnet "Knollenturm". Fra toppen af tårnet (der er gratis adgang for gæster) kan du se ud over hele sydharzen, samt skimte toppen af Brocken i det fjerne.

Der er flere sjove ruter og spor til og fra Grosser Knollen, og specielt flere af nedkørslerne giver dig det helt store væg-til-væg smil på.


Find vej til toppen
Der går flere officielle MTB-ruter op til Grosser Knollen. Fra Herzberg og Sieber kan du følge  ruterne HE1 og HE2.
Kommer du fra Bad Lauterberg kan du følge rute BL2.
Starter du fra Bad Sachsa kan du eksempelvis følge ruterne BS1 og BS2, og videre til BL3 og herefter ramme BL2, som får dig til toppen af Grosser Knollen.


Ruterne finder du i kortsættet; Der Harz für Mountainbiker. Du ser mere om kortsættet og de officielle ruter på linket nedenfor.

De officielle MTB-ruter
De officielle ruter er et 2.200 kilometer stort netværk af mountainbike-ruter i Harzen. Ruterne er velegnede til begyndere og letøvede mountainbikere, eller til øvede mountainbikere som ikke nødvendigvis søger de mest tekniske og udfordrende spor.

Den udfordrende Trailpakke
Med en Trailpakke får du sjove, spændende og udfordrende MTB-ture til din GPS. Turene er gerne væk fra de officielle spor, så du oplever mest muligt singletrack. Vi tegner selvfølgelig gerne dine ruter så de går forbi Grosser Knollen.
Vi tegner ture og ruter efter dine ønsker, og leverer turene til dig som GPX-filer. Du skal så bare overføre filerne til din GPS, og følge navigationen rundt i området. Så er det nemt at finde Harzens hotspots.

/Morten

Læs mere om officielle MTB-ruter og fede Trailpakker

0 kommentar(er)

Smid en kommentar...

Brocken, brocken attack, harzen, mountainbike, mtb, mtbiharzen.dk

25-2-2017

Brocken & Brocken Attack

Brocken er Harzens højeste bjerg og rejser sig med sine godt 1.150 mtr. som et fyrtårn blandt Harzens øvrige toppe. Bjerget kan ses flere steder i Harzen, og ofte kan du skimte det i horisonten allerede lang tid inden du når til Harzen. Det siges at man fra toppen af Brocken kan se 80 til 100 kilometer væk i klart vejr...

I Danmark kender vi bedst Brocken under navnet Bloksbjerg. Brocken er blandt et af Tysklands mest besøgte udflugtsmål, og det er et særdeles populært hotspot blandt cyklister på både smalle og brede dæk.

Brocken Attack
Flere mountainbikere har det som en fast tradition at køre til toppen af Brocken, når de er på tur i Harzen. Andre mener at når man har været der én gang, ja så rækker det.
Og ja, det kan være modbydeligt hårdt at tage turen til toppen, specielt hvis man tager den ondest mulige tur op. Den onde tur er den som blandt danske mountainbikere går som; Brocken Attack.

Denne opkørsel er ca. 4 km. lang og med sine over 500 højdemeter får du virkelig mulighed for at få testet mælkesyren i benene. Brocken Attack køres på et forholdsvis fast underlag, da der køres på beton-elementer. Denne vej har tidligere været benyttet som patruljevej og tidens tand har flere steder sat sit præg på underlaget, så elementerne ligger ikke altid lige pænt.

Profilen for opkørslen ser sådan ud:
- Længde = ca. 4 km.
- Gennemsnitlig stigning = ca. 12,5%
- Maximal stigning = ca. 28%
- Total højdemeter = ca. 500

Hvis du ikke er til "brændende ben, tunnelsyn og hård dunkende puls", er den lidt mere moderate opkørsel fra byen Schierke et godt alternativ. Her kan du køre på asfaltvej hele vejen til toppen. 
Vejen er lukket for biltrafik, så det er kun varetransporter mm, til hotel og cafeteria på toppen, som du kan risikere at møde.

Endelig er der et alternativ til de to ovenstående opkørsler. Denne går et langt stykke parallelt med veteranjernbanen, som også fører til toppen. Det er en flot tur med smuk udsigt undervejs.

Der er koldt på toppen
Når du rammer toppen af Brocken er en vindvest og et sæt løse ærmer ganske rare at have med i lommen eller tasken, da det godt kan være køligt og blæsende på toppen. Da vejret kan være meget omskifteligt er det en god idé at medbringe en vind- eller regnjakke også.

På toppen er der blandt andet et stort cafeteria og ved stationen er der et Gasthaus, så der er fine muligheder for både at få vådt og tørt og eventuelt tage et toiletbesøg...

Find vej til toppen af Brocken
Der går flere MTB-ruter op til Brockens top. Fra Braunlage kan du følge rute B4 -
Fra Ilsenburg kan du følge W7 - fra Drei Annen Hohne kan du følge W9 og fra Schierke skal du følge W10.
 Ruterne finder du i kortsættet; Der Harz für Mountainbiker. Du ser mere om kortsættet og de officielle ruter på linket nedenfor.

De officielle MTB-ruter
De officielle ruter er et 2.200 kilometer stort netværk af mountainbike-ruter i Harzen. Ruterne er velegnede til begyndere og letøvede mountainbikere, eller til øvede mountainbikere som ikke nødvendigvis søger de mest tekniske og udfordrende spor.

Trailpakke
Med en Trailpakke får du leveret sjove, spændende og udfordrende MTB-ture, og gerne væk fra de officielle spor, så du oplever mest muligt singletrack. Vi tegner gerne dine ruter så en eller flere ture går forbi Brockens top
Vi tegner ture og ruter efter dine ønsker, og leverer turene til dig som GPX-filer. Du skal så bare overføre filerne til din GPS, og følge navigationen rundt i området. Så er det nemt at finde Harzens hotspots.

Læs mere om officielle MTB-ruter og fede Trailpakker

0 kommentar(er)

Smid en kommentar...

Rabenklippe, harz, harzen, mountainbike, mtb, mtbiharzen.dk

25-2-2017

Rabenklippe - med udsigt til Brocken

Helt oppe i den nordlige del af Harzen finder du byen Bad Harzburg. I dette indlæg sætter jeg fokus på Rabenklippe, som ligger mellem de to byer, Bad Harzburg og Ilsenburg.

Området heroppe er meget kupereret, og er yderst populært blandt vandrere og mountainbikere, da der dels er mange vandreruter og dels er der forholdsvis kort afstand til Brocken og Eckerstausee.

Et par kilometer fra Bad Harzburg, tæt ved Eckerdalen, finder du Rabenklippe, hvor der er et Gasthaus med en fantastisk udsigt. ​Waldgaststätte Rabenklippe, som stedet officielt hedder, har den sjove egenskab at du nærmest skal trække din cykel gennem restauranten for at komme videre på sporet..

På stedet kan du for eksempel nyde frokosten med udsigt til Brocken, eller du kan prøve en af husets lækre kager, hvis du altså magter at "slæbe den med rundt" på sporene efterfølgende.

Serveringen kan, alt efter vejret foregå både inden- og udendørs da her også er en stor terrasse.
Rabenklippe er et ret skønt og populært hotspot.

Waldgaststätte Rabenklippe er desuden nabo til et los-reservat, og hvis du er heldig kan spotte et af de store kattedyr bag indhegningen.

Find vej til Rabenklippe
Fra Bad Harzburg går den officielle MTB-rute  H2 op til Rabenklippe. Ruten finder du i kortsættet; Der Harz für Mountainbiker. Du ser mere om kortsættet og de officielle ruter på linket nedenfor.

De officielle MTB-ruter
De officielle ruter er et 2.200 kilometer stort netværk af mountainbike-ruter i Harzen. Ruterne er velegnede til begyndere og letøvede mountainbikere, eller til øvede mountainbikere som ikke nødvendigvis søger de mest tekniske og udfordrende spor.

Trailpakke
Med en Trailpakke får du leveret sjove, spændende og udfordrende MTB-ture, og gerne væk fra de officielle spor, så du oplever mest muligt singletrack. Vi tegner gerne dine ruter så en eller flere ture går forbi Rabenklippen.
Vi tegner ture og ruter efter dine ønsker, og leverer turene til dig som GPX-filer. Du skal så bare overføre filerne til din GPS, og følge navigationen rundt i området. Så er det nemt at finde Harzens hotspots.

Læs mere om officielle MTB-ruter og fede Trailpakker

0 kommentar(er)

Smid en kommentar...

Achtermanshöhe

24-2-2017

Se hvad der venter dig fra Achtermanshöhe

Min erfaring er, at langt de fleste mountainbikere gerne vil have en forholdsvis stille cykeltur på ankomstdagen, da kroppen kan være lidt mærket efter køreturen fra Danmark til Harzen.

Når jeg guider mountainbikegrupper med base i Braunlage, så er det 99% sikkert, at jeg tager dem med en tur op til toppen af Achtermanshöhe på førstedagen.

Vi klatrer normalt en stille og rolig vej til toppen, så vi ikke presser kroppen alt for voldsomt efter den lange køretur i bil til Harzen.

Fra toppen af Achtermanshöhe har vi - i godt vejr - en fantastisk udsigt over Harzen, og vi kan blandt andet se direkte over på nogle af Harzens højeste bjerge; Brocken og Wurmberg.

Da jeg typisk har planlagt de kommende dages ture til at gå over blandt andet Brocken og Wurmberg, ja så kan gruppen ligesom få en fornemmelse af hvad der venter dem...

Achtermanns-höhe, harzen, MTB, singletrails, Braunlage, mtbiharzen.dk

Find vej til toppen

Achtermanshöhe er en stenet og ofte forblæst top, som ligger i ca. 925 meters højde, godt fire kilometer nord for Braunlage. Der ligger ca. 300 højdemeter og venter, hvis du klatrer til toppen fra Braunlage.

Når du nærmer dig toppen af Achtermanshöhe, bliver du nødt til at gå de sidste meter til toppen, da det er umuligt at cykle helt op - du kan "trygt" efterlade din cykel, jeg har i hvertfald aldrig hørt om tyverier oppe på dette golde sted.

Ved foden af toppen finder du en lille primitiv hytte, hvor du kan sidde i læ, spise madpakke, skifte tøj eller lignende.

Sådan finder du vej til Achtermanshöhe
Fra Braunlage går der 3 officielle MTB-ruter op til toppen. De officielle ruter hedder  hhv. B1, B3 og B4. Der går også en rute fra St. Andreasberg op forbi toppen, denne hedder A3. 
Du finder ruterne i kortsættet; Der Harz für Mountainbiker

Du ser mere om kortsættet og de officielle ruter på linket nedenfor.

De officielle MTB-ruter
De officielle ruter er et 2.200 kilometer stort netværk af mountainbike-ruter i Harzen. Ruterne er velegnede til begyndere og letøvede mountainbikere, eller til øvede mountainbikere som ikke nødvendigvis søger de mest tekniske og udfordrende spor.

Trailpakke
Med en Trailpakke får du leveret sjove, spændende og udfordrende MTB-ture, og gerne væk fra de officielle spor, så du oplever mest muligt singletrack. Vi tegner gerne dine ture så de fører forbi Achtermanshöhe.
Vi tegner ture og ruter efter dine ønsker, og leverer turene til dig som GPX-filer. Du skal så bare overføre filerne til din GPS, og følge navigationen rundt i området. Så er det nemt at finde Harzens hotspots.

Læs mere om officielle MTB-ruter og fede Trailpakker

/Morten

0 kommentar(er)

Smid en kommentar...